marți, 25 octombrie 2016

Mișcarea literară „Litera 13” lansează cărți la Buzău - Teo Cabel




De curând, Centrul Cultural „ Alexandru Marghiloman”  a rotunjit dosprezece luni, de la inaugurare, ca spațiu cultural pentru buzoieni. De atunci multe evenimente literare, muzicale, educative  s-au derulat pe agenda cotidiană a vilei Albatros din mirificul parc restaurat și redat publicului. Joi 20 octombrie, a fost gazda unei manifestari literare în prezența brăilenilor de la „Litera 13”. S-au lansat două cărți: România văzută dintr-un colț de Bărăgan de Mihai Vintilă și Versuri ÎmPĂUNate de epigramistul Păun Condruț. Aceștia au venit însoțiți de câțiva prieteni: Virgil Andronescu, Zeno Halupa, Alexandru Tudor Costin și doamna Rodica Ghido.
Mihai Vintilă este jurnalist, din 1997, a publicat la ziare și reviste de tiraj din capitală, ca „Zig-Zag”, „Economistul”, „Ziarul de Brăila”.  Actual conduce ziarul „Info Est”, editura cu același nume și  revista de cultură „Litera 13”.
Cartea sa de articole este o dovadă că democrația are mereu un semnal de alarmă,  și atrage atenția celorlați, dacă cumva nu au fost atenți sau, dacă au uitat, le aduce aminte că trebuie să fie vigilenți dacă vor să li se respecte drepturile și nici alții să nu și le legifereze pe ale lor. Direct, succint, jurnalistul nu este comod pentru cei de la administrația municipiului de la Dunăre, indiferent de ce culoare politică s-a perindat pe acolo.
Găsim în cartea sa afirmații  gen: „Fețe tipice de politicieni care nu au grija zilei de mâine”pag 108„Povești din alegeri” . Cruntă realitate schitață foarte bine.
Versurile ÎmPĂUNate ale domnului Condruț, marinarul care își continuă călătoriile pe mările și oceanele literaturii sunt o fântână de ironie, autoironie, bucurie, de viață. Spumos, în multe texte antologic putând fi prezentate la un spectacol de divertisment.
Despre cartea lui Mihai Vintilă, a vorbit Virgil Andronescu, scriitor, identificând în scrisul acesta penița de pamfletar, sarcasm, dar și umor. Am avut plăcerea și onoarea de a modera evenimentul.  Marin Ifrim i-a salutat pe autorii brăileni, făcând o scurtă incursiune în amintirile sale de tinerețe, unde a început serviciul, și  a avut prima iubire. Vorbind despre Brăila lui Panait Istrati, a lui Fănuș Neagu, scriitorul buzoian  a conturat unicitatea orașului de la Dunăre, prin așezarea sa, prin sistematizarea sa urbană inedită, de pânză de păianjen, prin cultura ei.
O carte pe care aș fi vrut să o scriu eu, a spus Marin Ifrim referindu-se la România văzută dintr-un colț de Bărăgan. Acoperă toată zona socială, politică, culturală. Autorul folosește o critică cu o anumită tandrețe.
A domnului Păun este o carte care demonstreză o cultură așezată și asimilată.
Ica Ungureanu, cunoștință mai veche a domnului Păun în ale cuvintelor cu ac de albină  și-a formulat comentariul în ceea ce știe mai bine epigrama, fiind de curând și premiată la un concurs de gen la Galați: Despre autor şi versurile sale „Cu artă, versuri modelează,/ Ba chiar aş îndrăzni să spun,/ Că versurile expandează,/ Precum o coadă de PĂUN//”. Sfat prietenesc autorului care e un tip foarte modest: „Cu argumente, pot s-atest/ Că versurile nu sunt rele,/ Dar, rogu-te, rămâi modest/ Şi nu te-mPĂUNa cu ele!//”  În fine, vreau să spun ceva drăguţ (Ş ce vă spun, desigur, nu-i poveste), Pe cât e de modest Păun Condruţ, Pe-atât de-mPĂUNată cartea este.
Și scriitorul Cornel Diaconu i-a ținut isonul doamnei Ungureanu,tot printr-o epigramă. Au mai vorbit scriitorul Aurel Anghel și Zeno Halupa.
Actorul Adrian Nicolae instructorul trupei cercului de teatru „Lordul valah” sub egida centrului cultural a citit Balada de tranziție fiind cea mai bună prezentare a conținutului cărții.
Domnul Pavel Condruț și-a exprimat dorința  de a fi un om normal și de a rămâne un om normal , în pofida ispitei pe care și-o dorește de multă vreme de a fi celebru. Încântat de prezența sa în vila Albatros, al distinsului om politic alexandru Marghiloman, și-a adus aminte de pasiunea acestuia pentru cafea. Mihai Vintilă a vorbit despre cartea sa, ca suma unei anume perioade de activitate, a vorbit despre anomalii care se petrec în societatea românească, cum ar fi anchilozarea clasei politice în gândire și în manifestare.  Nu a uitat nici de revista „Litera 13”, ca răspuns la pasivitatea unora în ceea ce privește implicarea în cultură și difuzarea ei ca produs benefic pentru public.  
Semnalăm prezența în sală la eveniment a epigramistului Mihai Sălcuțan, a poetei Gina Zaharia, redactor  asociat la revista „Caietele de Țintești”, a poetului Ștefan Dima, a Danei Bițeanu, membru în colectivul de redacție al revistei „Cartelul Metaforelor”.
Mulțumim gazdelor, doamnei directoare Elena Isbășoiu!
Brăilenii și-au exprimat dorința de a reveni la Buzău. Sunt bineveniți!

                                                                                                        Teo Cabel






Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu